Språk i forbifarten: 26 HF-språk presenteres på Jernbanetorget

Nå kan reisende i Oslo få med seg ny språkkunnskap på vei gjennom Jernbanetorget T-banestasjon.

Foto av Kristin Bech på Jernbanetorget T-banestasjon

Professor Kristin Bech takker Sporveien for godt samarbeid om utstillingen i Kunstpassasjen. Foto: Ellen Evju Jahr.

Rett før koronapandemien traff Norge i mars i fjor, arrangerte Det humanistiske fakultet Ordfestivalen 2020.

– Festivalen engasjerte både fagfolk, studenter og publikum, med faglige samtaler, språksjov, konkurranse, quiz og videoer i sosiale medier, sier initiativtaker og festivalsjef professor Kristin Bech ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS).

HF underviser i 24 språk. En omfattende utstilling av plakater som representerer alle disse språkene ble vist i fakultetets vestibyle. I tillegg er stillehavsspråket äiwoo med som representant for lingvistikk, og amerikanorsk representerer flerspråklighet.

Hver plakat viser et ord fra det aktuelle språket, satt inn i en historisk, språklig og kulturell sammenheng med bilder og eksempler.

Utstillingen lever videre på T-banestasjonen

Utstillingen har nå fått plass i den såkalte Kunstpassasjen mellom øst- og vestgående plattform på Jernbanetorget T-banestasjon. Kristin Bech er svært fornøyd med at utstillingen lever videre på denne måten.

Utsnitt av utstillingen
Det kan ifølge Sporveien passere 50 – 100 000 mennesker gjennom Jernbanetorget T-banestasjon på en vanlig dag, men under forsterkede pandemitiltak er det langt færre. Foto: Ellen Evju Jahr.

– Oslos innbyggere snakker mange språk, og det er få steder i byen hvor dette språkmangfoldet er bedre representert enn i farten her på T-banestasjonen, sier Bech.

Bech tok selv kontakt med Sporveien og foreslo å stille ut dette materialet. Hun fikk monterne til sin disposisjon og nå er utstillingen på plass.

– Vi så etter muligheter til å vise utstillingen til flere, og det er veldig artig å kunne presentere hva vi har å tilby av språkfag på HF på denne måten.

Informasjonsrik utstilling

– Utstillingen er blitt veldig fin. Veldig informasjonsrik både på historie, og kulturen til språket i flere land. Den vil vekke interesse hos forbipasserende, sier Espen A. Homsjøryen som er kulturkonsulent i Sporveien.

Utstillingen vises fra 26.02.21 til 31.03.21.

Ordfestivalens språkutstilling finnes også digitalt her.

Av Ellen Evju Jahr
Publisert 2. mars 2021 09:20 - Sist endret 2. mars 2021 09:44