Ivar Aasen

Ivar Aasen (1813-1896) er først og fremst kjent for arbeidet med landsmålet – et eget norsk skriftspråk. 

Statue av Ivar Aasen. Foto.
Ivar Aasen. Foto: NFS.

Ivar Aasen tilhører generasjonen av nasjonsbyggere rundt midten av 1800-tallet. Han var internasjonalt orientert både som språkforsker, dikter og folkeminnesamler.

Materiale i samlingen

Folkediktning

Norsk Folkeminnesamling har syv mapper med opptegnelser etter Aasen som først og fremst er et uttrykk for hans interesse for folkedikting (sagn og eventyr). Av kuriosa i denne samlingen er et lite hefte med opptegnelser av engelske anekdoter.

Alt originalmateriale, primært sagnoppskrifter fra Buskerud, Telemark, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er tilgjengelig på nett. Her er det også eksempler på eventyr, anekdoter, dialekter osb.

Folkediktning

Landsmålet

NFS har også 1853-utgaven av Prøver af landsmaalet i Norge, med forfatterens dedikasjon til Jørgen Moe og sønnen Moltke Moes kommentarer i margen.

I tillegg har NFS kopier av 9 konvolutter (som berører språksaken) overført til Håndskriftsamlingen på Nasjonalbiblioteket.

Brev

Samlingen inneholder også brevutveksling mellom Ivar Aasen og M.B. Landstad. Et eksempel på brevutvekslingen er dette brevet fra M.B.Landstad til Ivar Aasen 1845.

Håndskrevet brev som er scannet.
Brev fra M.B.Landstad til Ivar Aasen 1845.

 

Anbefalt litteratur

  • Venaas, Kjell 1996. Då tida var fullkomen. Novus Forlag.
  • Walton, Stephen 1996. Ivar Aasens kropp. Det norske Samlaget.
  • Baklid, Herleik 1998: ”…for dei gav oss ein Arv aa gjøyma” Ivar Aasen og folkeminnene" i Maal og Minne 2 (1998) s151-164
  • Ottar Grepstad 2013. Historia om Ivar Aasen. Det norske Samlaget