SAKLIG!

En podkast om sakprosa og retorikk – garantert fri for usakligheter. Med professor i sakprosa, Johan Tønnesson, og master i retorikk og språklig kommunikasjon, Signy Grape, som har med seg en gjest eller to.

Grønn ropert med teksten Saklig! skrevet med store røde bokstaver over roperten. Grønn bakgrunn og rød ramme rundt.  Illustrasjon.

Episoder

  • 17. Om krigslitteratur og da 644 UiO-studenter ble tvangssendt til Nazi-Tyskland
    21. mars 2024

    Under krigen ble 644 mannlige studenter fra Universitetet i Oslo sendt til konsentrasjonsleire i Nazi-Tyskland. Her skulle de omvendes til en ny arisk, intellektuell og nazistisk elite som skulle styre etter krigen. En av studentene var Elsa Kvammes far. Nå har hun skrevet boka Tilbake til Buchenwald.

    SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk. Programledere er professor i sakprosa Johan Tønnesson og retoriker Signy Grape.

    Nettsak med tekstalternativ til episoden

  • 16. Om masteroppgaven som sjanger
    1. mars 2024

    Hva er egentlig en masteroppgave? Hva er den til for? Og er egentlig kildeføring så viktig?

    Gjest er Øivind Bratberg, førstelektor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og en engasjert masterveileder.

    Nettsak med tekstalternativ til episoden

    SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk. Programledere er sakprosaprofessor Johan Tønnesson og retoriker Signy Grape.

  • 15. Haugianerne: Bevegelsen som trosset det dansk-norske diktaturet
    15. nov. 2023

    Var predikanten Hans Nielsen Hauge feminist, eller kanskje en sosialist? Har han noe av æren for Grunnloven av 1814? Og hvorfor kunne han bli sammenliknet med Abd al-Wahhab, en stamfar til den moderne islamismen?

    Gjester er er Trygve Riiser Gundersen, prisbelønt forfatter av boken "Haugianerne. Enevelde og undergrunn", og Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap og ekspert på 1700-tallets skriftkultur.

    Nettsak med tekstalternativ til episoden.

    SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk. Programledere er sakprosaprofessor Johan Tønnesson og retoriker Signy Grape.

  • 14. Om sakprosaens kraft, med Åsne Seierstad
    5. okt. 2023

    Norges kanskje mest kjente sakprosaforfatter, Åsne Seierstad, synes selv hun er totalt uinteressant som person i bøkene sine. Hun forteller om hvilke stemmer hun slipper til, om kritikere som gjør henne fly forbanna, om norske myndigheters svik overfor afghanerne, og om hvordan sakprosa kan hjelpe oss til å forstå verden.

    Nettsak med tekstalternativ til episoden.

    SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk. Programledere er sakprosaprofessor Johan Tønnesson og retoriker Signy Grape.

  • 13. Om litterær sakprosa, virkning og etterrettelighet
    4. juli 2023

    Hvilken betydning har den litterære sakprosaen for den offentlige samtalen?

    Opptak av panelsamtale med forfatterne Åsne Seierstad, Trygve Riiser Gundersen (også redaktør, Press forlag), Jan Grue (også professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO), forfatter og kritiker i Morgenbladet, Bernhard Ellefsen, samt forlagssjef i Kagge forlag, Tuva Ørbeck Sørheim. Samtalen ledes av Johan Tønnesson.

  • 12. Bonus: Om sakpoesi
    5. mai 2023

    Kan man heve seg over skillet mellom fiksjon og ikke-fiksjon? Ja! – sier sakpoesien. I denne bonus-episoden av SAKLIG! kan du lytte til panelsamtalen i forbindelse med lanseringen av det nye nummeret av Sakprosa om sakpoesi, der Katarina Bjärvall, journalist og forfatter, forteller om ny svensk sakpoesi og Espen Stueland drøfter sin egen bok Eilert Sundt-tilstanden – en sakpoetisk bok om norsk sosiologis far . Har du ennå ikke lest det nye nummeret, får du her i tillegg en opplysende innføring fra de to redaktørene Johan Tønnesson og Mads Claudi.

    Mer info og den omtalte modellen kan ses her. Se tekstalternativ til episoden

  • 11. Om stavkirkene – rivningsverdige og ikke-norske?
    17. feb. 2023

    Hvordan ble egentlig stavkirkene vårt kanskje fremste nasjonale symbol? Fortellingen om at de ble reddet av nasjonalromantikerne på 1800-tallet stemmer nemlig ikke helt. Visste du at de ble beskrevet som mongolske, bysantinske og i tysk stil (!) Hvordan forstår vi egentlig historien vår?

    Gjest er Sine Halkjelsvik Bjordal, retoriker og postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo

  • 10. Om byråkratiets mektige sakprosa – med Hilde Reinertsen
    1. feb. 2023

    Evalueringsrapportene må opp av skuffen! Det finnes vel knapt noe mer saklig enn det offentlige dokumentet. Men på tross av nøytral og nøktern innpakning, er dette tekster som utøver makt – mye makt. Hvordan skal vi forstå og navigere i disse tekstene? Og finnes det poesi i det prosaiske?

    Gjest er Hilde Reinertsen, helt fersk førsteamanuensis i sakprosa ved Universitetet i Oslo.

    Se tekstalternativ til episoden

  • 9. Om nyttårstalen og det store "vi"
    22. des. 2022

    Statsminister Jonas Gahr Støre sliter. Det er krig i Ukraina, dyrtid i Norge, og ikke minst gjør regjeringen det elendig på målingene. Kan Støre bruke årets nyttårstale til å samle nasjonen og lede oss ut av krisa? Trenger regjeringen en ny månelanding?

    Gjest er Tor Gaute Syrstad, statsviter og psykolog, nå stipendiat ved Institutt for statsvitenskap, der han forsker på følelser i norsk politikk.

  • 8. Om tekstanalyse
    21. nov. 2022

    Hvorfor mener noen statsvitere at tekst bare er garnityr? Og hvorfor mener tekstanalytikere at demokratiet bygges av tekster? I denne episoden av SAKLIG! får du både faglig selvransakelse, og “live” tekstanalyse av regjeringens nye klimaplan. Lider klimapolitikken rett og slett av et dokumentkaos?

    Gjester er Øivind Bratberg, førstelektor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og Charlotte Hidle, universitetslektor i retorikk ved samme sted.

    Se tekstalternativ til episoden

Abonner på SAKLIG!

Abonner direkte på SAKLIG! fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 6. des. 2021 10:38 - Sist endret 15. nov. 2023 12:10