Trygg bruk dagen 6. februar

Trygg bruk dagen arrangeres hvert år for å øke bevisstheten rundt viktigheten av å skape et tryggere og bedre internett for alle, spesielt for barn og unge. I år finner den sted tirsdag 6. februar. 

Illustrasjon av en ungdom på mobilen

Foto: Storyset fra Freepik

Senter for Barn, unge og medier ved institutt for medier og kommunikasjon, UiO, ønsker å markere årets Trygg bruk dag ved å presentere flere resultater fra prosjektet Youth Skills (ySKILLS) (prosjektets hovedside) om barn og unges digitale ferdigheter. 

Den avsluttende konferansen, holdt i Leuven 30. november 2023, fokuserte på spørsmålet Er barn tilstrekkelig forberedte på den digitale verden? For mer informasjon om konferansen, besøk ySKILLS Final Conference Interactive Report (Google Sites).

Prosjektet varte fra 2020-2023, samlet 16 partnere fra 13 land og ble finansiert av EUs Horizon 2020-program. Fra UiO deltok både forskere fra institutt for medier og kommunikasjon og psykologisk institutt.

For et overblikk over de siste nyhetene og ressursene fra prosjektet kan det siste nyhetsbrevet til ySKILLS leses her (pdf.)

Hvorfor er digitale ferdigheter viktig? 

Digitalisering endrer samfunnet. Nye medier og kommunikasjonsplattformer blir mer og mer integrert i barn og unges hverdag på måter som kan påvirke deres helse og velferd. For å dra nytte av disse tjenestene kan det være behov for nye digitale ferdigheter. Det overordnede målet til prosjektet var å forstå hvilke ferdigheter som kan øke og maksimere de positive virkningene av digitale miljøer og tjenester. 

Sammen ønsket forskerne å:

  • utvikle et rammeverk for hvordan den digitale hverdagen påvirker barn og unges mentale, fysiske og sosiale helse. 
  • utvikle strategier og anbefalinger som kan forbedre de digitale ferdighetene for barn og unge. 
  • gi innsikt i hva som kan øke barns velferd i møte med den digitale hverdagen. 

Den norske prosjektsiden om ySKILLS på uio.no.

Prosjektets ressurser 

Under prosjektperioden ble det utviklet en rekke ressurser (ySKILLS) for ulike målgrupper: 

Animasjonsvideo 

Denne animasjonsvideoen tar for seg hvordan barns rettigheter gjelder i en digital verden: 

Kilde: ySKILLS Resources (ySKILLS)

Anbefalinger 

For å hjelpe unge og voksne støttepersoner i å adressere de positive og negative virkningene digital teknologi kan ha på mental helse, har vi utviklet følgende anbefalinger: 

Vi har også utviklet anbefalinger for aktører som er involvert i å øke trivsel, utdanning og beskyttelse for unge flyktninger i Europa: 

Interaktive rapporter 

Våre interaktive rapporter presenterer viktige funn fra forskningsstudier tilknyttet ySKILLS, inkludert anbefalinger til myndigheter: 

Toolkits/verktøysett 

Som et bidrag til barn og unges utvikling av digitale ferdigheter er det utviklet sett med digitale verktøy. Disse passer for barn og unge mellom 12 og 17 år:

Vi har også en oversikt over empiriske funn fra studier tilknyttet ySKILLS (Zenodo), og en policy brief som viser hvordan det utvikles anbefalinger til EU beslutningstakere basert på bevis fra ySKILLS (Zenodo)

Publisert 5. feb. 2024 15:08 - Sist endret 5. feb. 2024 15:08