English version of this page

Pandemiretorikk, tillit og sosiale medier (avsluttet)

Samfunnet er avhengig av tillit mellom mennesker og myndigheter for å kunne håndtere koronakrisa. Hvordan kommuniserer helsemyndighetene, hvilken rolle spiller sosiale medier og hvordan påvirker dette befolkningens tillit? 

Regjeringen holder pressekonferanse. Journalister og kameraer vises i forkant. Foto.

Regjeringens pressekonferanse 7. mai 2020. Foto: Torbjørn Kjosvold / Creative Commons.

Om prosjektet

Språk og retorikk er helt sentralt i myndighetenes håndtering av den pågående koronakrisa. Prosjektet «Pandemiretorikk, tillit og sosiale medier: Risikokommunikasjonsstrategier og offentlige reaksjoner i et medielandskap i endring» (PAR-TS) skal studere:

  1. De nåværende kommunikasjonsstrategiene til helsemyndighetene.
  2. Sosiale mediers rolle i krisa.
  3. Institusjonelle, sosiale og mediale reaksjoner i offentligheten når det gjelder tillit, frykt og atferdsendring.
  4. Potensielle risiko- og krisekommunikasjonsstrategier for framtidige pandemiutbrudd.

Mål

PAR-TS skal gi en bedre forståelse av utfordringene og betingelsene for tillit og tillitsbygging i risiko- og krisekommunikasjon i et medielandskap som er i endring.

Målet er å gi forskningsbaserte råd til medier, myndigheter og publikum om betydningen sosiale medier og tillit har for risiko- og krisekommunikasjon om koronaviruset COVID-19.

Slik kan prosjektet hjelpe myndigheter å forbedre kommunikasjonen, og foreslå verktøy for etisk og strategisk risiko- og krisekommunikasjon som tar hensyn til befolkningens bekymringer.

PAR-TS vil også bidra med kunnskap om hvordan samspillet mellom myndighetenes kommunikasjon og publikums nyskapende praksis, kan føre til at samfunnet håndterer framtidige risikosituasjoner bedre.

Samarbeid

PAR-TS består av et tverrfaglig team med bakgrunn fra statsvitenskap, medie- og kommunikasjonsstudier, datavitenskap, helse- og sivilsamfunnsstudier.

PAR-TS er et såkalt kompetanse- og samarbeidsprosjekt som skal utvikle ny kunnskap og bygge forskningskompetanse som samfunnet trenger for å møte viktige samfunnsutfordringer. Dette forutsetter samarbeid mellom forskningsmiljøer og relevante aktører utenfor forskningssektoren. I tillegg til IMK, involverer PAR-TS følgende institusjoner:

Finansiering

Norges forskningsråd

Varighet

01.06.2020-31.03.2023

Publikasjoner

Populærvitenskapelige publikasjoner

Hvem vil ta koronavaksinen? Dag Wollebæk, Audun Fladmoe og Kari Steen-Johnsen

Etterlevelse av smittevernråd – betydningen av tillit og bekymring Dag Wollebæk, Audun Fladmoe og Kari Steen-Johnsen

Sluttpublikasjon: Hvordan kan helsemyndighetene vinne og forvalte tillit i en pandemi?

Avslutningskonferanse

Tillit – å komme i posisjon før neste pandemi

Tillitsnivået i Norge har tradisjonelt vært høyt. Hva avhenger denne tilliten av, hvordan ble den endret under korona, og hva skal vi ta med oss til neste pandemi?

Tid og sted: 30. mars 2023 09:00 – 11:45, Domus Bibliotheca

Til å diskutere disse spørsmålene samler vi sentrale aktører fra helsemyndighetene, samt eksperter fra inn- og utland.

Program

  • Velkommen og introduksjon ved Øyvind Ihlen (Universitetet i Oslo)
  • Hva er tillitens fundament? Audun Fladmoe (Institutt for samfunnsforskning)
  • Panelsamtale: Hva betinger tillit og hvordan endres den i en krise som COVID-19 pandemien? Samtalen foregår på engelsk. Deltakere: Dag Wollebæk (Institutt for samfunnsforskning), Tom van der Meer (Universitetet i Amsterdam) og Lars Trägårdh (Uppsala Universitet)
  • Panelsamtale: Hvordan forhandles tillit i sosiale medier? Samtalen foregår på engelsk. Deltakere: Jannicke Fiskvik (SINTEF), Karolina Koc Michalska (Audencia Business School), Torunn Eilin Gjerustad (Folkehelseinstituttet) og Henrik Vogt (Universitetet i Oslo)
  • Panelsamtale: Hvordan oppnår man tillit og kommuniserer om det ukjente? Deltakere: Øyvind Ihlen (Universitetet i Oslo), Sine Nørholm Just (Roskilde Universitet), Christina Rolfheim-Bye (Folkehelseinstituttet), Kjersti Thorbjørnsrud (Institutt for samfunnsforskning) og Arne Jensen (Norsk Redaktørforening)
  • Panelsamtale: Hva nå? Hva skal vi ta med oss til neste pandemi? Deltakere: Kari Steen-Johnsen (Institutt for samfunnsforskning), Preben Aavitsland (Folkehelseinstituttet), Espen Nakstad (Helsedirektoratet), Inga Bejer Engh (Barneombudet), Ayan B. Sheikh-Mohamed (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress/Universitetet i Bergen)

Opptak fra konferansen

 

Publisert 18. mai 2020 13:31 - Sist endret 2. jan. 2024 09:16