Norsk musikkhistorisk arkiv


NORSK OPERAHISTORIE

Maud Hurums operaoversikt

SIGNE AMUNDSEN (Finsland) (1899-1987)

Signe Amundsen som Margaretha i "Faust", Nationaltheatret 1938

Hun ble utdannet av Mimi Hviid i Kristiania, hvorpå den store Dame Nellie Melba som var her med en konsert i 1920, hørte hennes debutkonsert. Under Melbas beskyttelse reiste hun meget tidlig til Roma hvor hun en tid var elev av Rosina Storchio. Debuten fant sted på Teatre Reale i Roma i 1925 som Rosina i Barberen i Sevilla, Norina i Don Pasquale og Violetta i La Traviata. Da var hun bare 26 år. I Milano knyttet hun et livsvarig vennskap med dirigenten Antonio Votto, hvis elev hun ble - han var Toscaninis høyre hånd på La Scala, med hvis ensemble hun gjestet som "Aida" i Brescia. Hennes ry var fra nå av for alltid stadfestet.

Studiene fortsatte under professor Bernardi i Paris, hvor hun gjestet på Opera Comique som Santuzza i Cavalleria Rusticana. Flere av de ledende operascener stod nå åpne for henne. I Nice sang hun Aida, i Amsterdam Amelia i Maskeballet, i Antwerpen Madeleine du Coigny i Andrea Chenier og Manon Lescaut. Særlig var hennes norske ry som Verdi-sopran den største etter Borghild Langaards tid, og hun ble sammenlignet med sangerinner som Maria Caniglia (som sang Sieglinde mot hennes Brünnhilde i Valkyrien i Torino i 1938), og senere Renata Tebaldi. En varm, dramatisk stemme med letthet også for koloratur.

I 1933 kom Signe Amundsen til Stockholm, hor hun tegnet kontrakt som Violetta i La Traviata under Armas Järnefelt og med den pur unge Jussi Björling som Alfredo, tittelrollen i Aida med den verdenskjente mezzosopran Gertrud Pålson-Wettergren som Amneris og Leonora i Trubaduren også mot Pålson-Wettergren som Azucena. I 1929 alternerte hun Kirsten Flagstad som Elsa i Lohengrin i Karl Aagaard Østvigs oppsetting på Nationaltheatret hvor hun i 1938 også var Margaretha i Faust under Olav Kielland. Oslo fikk også oppleve henne som Mimi i La Bohème blant annet på Centraltheatret i Oslo i 1940.

Signe Amundsen representerte Norge ved Musikkfestivalen i København i 1938 som Grieg-tolker, og hun fikk sitt navn inngravert i publikumsfoajeren på operaen i Catania, Bellinis fødeby - hvor hun blant annet sang Agnes i Beatrice di Tenda.

Hun døde i 1987, 88 år gammel.


Tilbake til

SANGEROVERSIKTEN

eller

NORGES MUSIKKHISTORIE


Kontaktperson: Arvid Vollsnes.
Oppdatert 22.11.2003 av AOV
Publisert 5. sep. 2008 13:30 - Sist endret 18. juni 2010 16:00