
Den unge generasjonen muslimar får støtte frå reformrørsler og storsamfunnet, meiner forskarar ved Universitetet i Oslo.
Den unge generasjonen muslimar får støtte frå reformrørsler og storsamfunnet, meiner forskarar ved Universitetet i Oslo.
Mistillit til staten i Tyrkia, religion og abortmotstand i USA. Vaksineskepsis handler like mye om politikk og kultur som om helse.
Da forfatterne Selma Lagerlöf og Fredrika Bremer kom til Palestina på 1800-tallet, var det langt fra det grønne og frodige himmelriket de hadde lest om i Bibelen.
Om man forstår hvalen som en ressurs eller en truet art avgjør om hvalfangst er etisk riktig.
Folk krevde demokrati og frihet over hele Midtøsten. I dag er det lite optimisme å spore.
Mens noen har fått livet satt på vent, jobber andre døgnet rundt for å håndtere koronakrisen. Hva har pandemien gjort med vår opplevelse av tid? Hør Camilla Stoltenberg og Helge Jordheim i podkasten Universitetsplassen.
Ny forskning fra UiO forklarer hvorfor kurderne i Syria og Hamas-styret i Gaza har beholdt makten, mens IS’ brutale regime mistet legitimitet og til slutt mislyktes.
Norsk Folkeminnesamling har fått midler til å bygge opp en digital forskningsbase i samarbeid med Norsk Folkemuseum og Universitetet i Bergen.
Med WeChat kan du bestille taxi og chatte med venner, mens leger stiller diagnoser med hjelp fra hele verden. Alle vet at kommunistpartiet får med seg alt.
Religionsfriheten gjelder like sterkt for lesbiske, homofile og transpersoner som for alle andre, sier Dag Øistein Endsjø.
Pandemier, overvåkingssamfunn og klimakatastrofer er populære temaer i science fiction. Fortellingene kan inspirere kreative løsninger på nåtidens utfordringer, mener Bodhisattva Chattopadhyay.
Bokaktuelle Bjørn Olav Utvik kritiserer Vesten for ikke å bry seg når opposisjonelle blir undertrykt i Midtøsten.
Kunst og litteratur gir oss innsikt i hvordan mennesker forholder seg til klimakrisa. Med det kan vi bedre forstå veien til handling, mener forskere.
Her er tre gode grunner til å bry seg om valget i India.
– De lar seg inspirere av Gudfaren-filmene, forteller professor Arild Engelsen Ruud i ny bok.
I en bokhandel i Kairo dumpet Midtøsten-forsker Jacob Høigilt tilfeldigvis borti en hylle med tegneserier. Det ble starten på et nytt forskningsprosjekt.
Med oppstarten av Oslo miljøhumanoria ved UiO i 2019, samles humanistiske krefter for å bidra i kampen mot klimaendringene.
I ti år har saudiske kvinner spilt fotball under myndighetenes radar. En reformivrig prins gir håp om at de snart kan spille i full offentlighet.
Norge er full av gamle sagn om varulver, hekser og spøkelser. I et nytt interaktivt kart kan du finne historiene fra ditt hjemsted.
Store norske leksikon var i ferd med å legges ned. Engasjement, samarbeid og forskning var avgjørende for at leksikonet ble reddet og digitalisert.
De to nabolandene har mye til felles, men er fortsatt bitre fiender. Når 70 år med uavhengighet skal markeres, feirer de hver sin dag.
Saudi-Arabias mest populære kvinne på Twitter støtter kongefamiliens enevelde og ønsker kjønnssegregering i arbeidslivet. Stipendiat Laila Makboul spør hva som er årsaken til populariteten hennes.
– Resultatene fra NFRs store internasjonale evaluering av humanistisk forskning i Norge ble lagt fram 23. juni. Dette er veldig gledelig lesning for IKOS, skriver instituttleder Bjørn Olav Utvik.
TV-serien SKAM speiler religionens plass i det norske samfunnet, sier professor Dag Øistein Endsjø. Fra høsten tilbyr religionshistorie et helt nytt emne: "Religion i SKAM".
Den tunge luftforurensningen har vekket kinesernes miljøengasjement. Et mylder av apper gir folk mulighet både til å sjekke luftkvaliteten der de er, og til politisk aktivisme.