HumAIn Et humanistisk møtested for studier av forestillinger om KI

Illustrasjon som viser siluetten til to kvinner i ulike lag og med flere farger.

KI-generert: Bildet er generert av Midjourney.

Varighet:
01.04.2024–01.06.2028

HumAIn er et møtested for studenter og forskere som ønsker å utforske kunstig intelligens (KI) fra et humanistisk perspektiv.

Kontaktpersoner

Om satsingen

Debatten om kunstig intelligens og dens rolle i fremtiden utspiller seg nå. Vi har i dag en bred offentlig diskurs, hvor folk deler tanker og refleksjoner rundt teknologier som ChatGPT og Midjourney.

Spørsmålene som reises i denne diskursen er ikke begrenset til teknologi eller design. De berører medier, demokrati, utdanning, økonomi, og filosofiske debatter om menneskelig eksistens og fremtidens samfunn.

Et fellestrekk er at fortellingene som omgir KI ofte er drevet av håp, frykt, og spekulasjon. Vårt mål er å undersøke, analysere, og til dels redefinere, disse forestillingene mot en mer håpefull og kreativ KI-fremtid.

Mål

HumAIn er et møtested for tverrfaglig forskning og utdanning innen humanistiske perspektiver på KI. Vårt premiss er at humanistiske perspektiver ikke er perifere i debattene og historiefortellingene om KI, men helt sentrale i forståelsen av hva det vil si å være menneske i relasjon til maskiner og selvlærende systemer. 

Dagens store språkmodeller og fremveksten av generativ kunstig intelligens legger nye premisser for menneskelig samhandling, kultur og kommunikasjon. Samtidig er kunstig intelligens et resultat av menneskelig historiefortelling og kulturelle kontekster over tid. 

Satsingen utforsker eksisterende historier og narrativ om KI, og har et uttalt mål om å utvikle nye forestillinger og fortellinger om hva KI kan og bør være.

Finansiering

Det humanistiske fakultet, strategiske satsninger 2024-2028.

Deltakere

Finansiering

Finansiering

Det humanistiske fakultet, strategiske satsninger 2024-2028.

Samarbeidspartnere

  • Institutt for medier og kommunikasjon
  • Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk
  • Institutt for kulturstudier og orientalske språk
  • TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur
  • Institutt for informatikk
English version of this page