Undervisningsplikten

En podkast med studiedekan Gunn Enli for alle som er opptatt av høyere utdanning i Norge.

Studiedekan Gunn Enli smiler i samtale med noen vi ser bakfra. Foto.

Episoder

 • 34. Du får jobb! Helena Brodtkorb og Gisle Hellsten om arbeidslivets behov for humanister
  26. nov. 2021

  Teknologibransjen er desperat etter språkkompetanse! Det sier Helena Brodtkorb, kommunikasjonssjef i utviklerfirmaet Folio. Hun forteller om veien fra å føle seg uønsket i arbeidslivet med en utdanning i kunsthistorie og museologi, til å knekke koden for hva som skal til for å lykkes. Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, tror mange får dårlig selvtillit av overgangen fra studier til arbeidsliv. Han mener at vi må flytte fokus fra hva man skal bli til hva man kan gjøre med en humanistisk utdannelse. Begge er gjester på Gunn Enlis kontor, hvor tema er arbeidslivsrelevans.

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 33. Statssekretær Karl Kristian Bekeng og FPØ-student Solveig Tynkkynen om veien fra HF til Stortinget
  9. nov. 2021

  I studieprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ) lærer Solveig Tynkkynen om bærekraft og klima med perspektiver fra flere av favorittfagene sine. Men hvordan går man fra Blindern til en jobb i politikken? For 15 år siden studerte Karl Kristian Bekeng antikk kultur og latin, samtidig som han var engasjert i Studentersamfundet og studentradio. I dag jobber han med politikk, som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. På Gunn Enlis kontor deler han sine råd om arbeidslivsrelevans til både førsteårsstudenten og universitetet.

  Se tekstalternativ til podkasten.

 • 32. Idar Kreutzer om universitetets rolle i møte med framtidens utfordringer
  15. okt. 2021

  Idar Kreutzer er direktør i Finans Norge og ser de store samfunnsutfordringene fra finansnæringenes ståsted. Samtidig har han vært del av UiO sitt styre i åtte år og har et hjerte som banker for universitetet. I Undervisningsplikten snakker Kreutzer med Gunn Enli om hvilken rolle universitetet skal ha hvis det grønne skiftet skal være kunnskapsdrevet. De snakker også om hvordan studentene kan få viktig kompetanse om bærekraft - uten at det går på tvers av akademiske verdier.

  Se tekstalternativ til podkastepisoden.

 • 31. Johan Tønnesson og Iris Furu om klarspråkstudiers relevans i arbeidslivet
  30. sep. 2021

  Hvor relevante er humaniorautdanningene for arbeidslivet? Johan Tønnesson fikk nylig UiOs utdanningspris for arbeidet med bachelorprogrammet i klart språk. Han møter forslagsredaktør og tidligere HF-student Iris Furu på studiedekan Gunn Enlis kontor for å snakke om hvilke grep som kan tas for å knytte studietid og yrkesliv tett sammen. Litt retorikkprat blir det også tid til.

  Se tekstalternativ til podkasten.

 • 30. Henrik Asheim om humanioras rolle i høyere utdanning
  25. juni 2021

  Henrik Asheim har vært forsknings- og høyere utdanningsminister gjennom en utfordrende pandemitid. I Undervisningsplikten peker han på hvilke lærdommer fra tvangsdigitaliseringen som kan komme godt med i framtidas mer fleksible utdanning. Sammen med Gunn Enli diskuterer han også hva som bør gjøres med høyt frafall, behovet for humaniora på tvers av fag, og hvor viktig akademisk frihet er for samfunnet.

  Se tekstalternativ til lydopptaket.

 • 29. Jørgen Sejersted om mangfold i humaniora og akademia etter pandemien
  14. juni 2021

  Består de humanistiske fagmiljøene av champagnesosialister og hvit middelklasse som ikke evner å inkludere hele befolkningen? Hva skal fakultetene i så fall gjøre med det? Gunn Enli har besøk av Jørgen Sejersted, dekan ved Det humanistiske fakultet i Bergen. De tar for seg rekrutteringsproblemer, lærdommer fra pandemien og hvilke trusler akademia står overfor. Og litt Erasmus Montanus.

  Les en utfyllende beskrivelse av innholdet i episoden.

 • 28. Jonas Gahr Støre om framtidas utdanning og verdien av studietida ved Sciences Po
  12. mai 2021

  Arbeiderpartiets leder mener eliteaspektet ved utdannelsen han tok i Frankrike er overvurdert, men takker likevel tiden i utlandet for sitt sosialdemokratiske politiske engasjement. Jonas Gahr Støre besøker Gunn Enlis kontor og snakker om verdien av humanistiske fag, om å gjøre universitetene relevante i de store samfunnsutfordringene og om ambisjonene for utdanningspolitikken etter høstens valg.

 • 27. Curt Rice om pandemikonsekvenser (og muligheter) for likestilling, kontorbruk og studenter
  30. apr. 2021

  Oslomet-rektor Curt Rice er vant til å skape overskrifter. Twitter-rektoren besøker Gunn Enli for å diskutere studentenes vanskelige situasjon, debatten om vurdering av eksamen og hvilke nyttige erfaringer koronapandemien tross alt har gitt akademia.

 • 26. Guri Melby om fullføringsreformen, historiefaget og overgangen fra videregående til høyere utdanning
  16. apr. 2021

  Blir det slutt på historiefaget i videregående skole? Og hva betyr endringer i videregående opplæring for utdanningen av morgendagens lektorer? Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby svarer på Gunn Enlis bekymringer om fullføringsreformen, og deler sine tanker om hvordan elever best rustes for overgangen fra videregående til høyere utdanning.

  Følg Undervisningsplikten på Facebook

 • 25. Makt og muligheter i en digital verden
  18. des. 2020

  Da korona-pandemien stengte Norge i 2020, ble universitetene tvangsdigitalisert på teknologiselskapenes nåde. Er det mulig å finne en nordisk modell for digitale medier, eller er det blitt umulig å ta makta tilbake fra amerikanske tech-giganter? Gunn Enli snakker med to av Norges fremste eksperter på digitalisering og sosiale medier, Ida Aalen, gründer, medieviter og samfunnsdebattant, og Hilde Nagell, forfatter, statsviter og rådgiver i Tankesmien Agenda.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

Mer ...

Abonner på Undervisningsplikten

Abonner direkte på Undervisningsplikten fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 11. sep. 2019 12:57 - Sist endret 30. nov. 2021 15:56