Undervisningsplikten

En podkast med studiedekan Gunn Enli for alle som er opptatt av høyere utdanning i Norge.

Studiedekan Gunn Enli smiler i samtale med noen vi ser bakfra. Foto.

Episoder

 • 39. Fra skoleelev til student – hvordan håndtere overgangen?
  11. nov. 2022

  Hvordan er det å gå fra videregående skole til høyere utdanning ved universitetet? Sammen med bachelorstudent Eirik Sommerstad og masterstudent Selma Mikalsen Kollstrøm diskuterer Gunn Enli hva som er de største forskjellene i hverdagene som elev og student. Gjestene deler tips og triks, og forteller om hvordan de fant akkurat sitt studie.

  Episoden er et opptak fra Faglig-pedagogisk dag i HF: Studio på Blindern 3. november 2022.

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 38. Kristin Clemet om styrevervet ved UiO og utdanningssektorens dilemmaer
  31. aug. 2022

  Kristin Clemet gjester Undervisningsplikten og forteller om hvordan hun opplever styrearbeidet ved Universitetet i Oslo. Hun utdyper sin kritikk av åpne styremøter, gir sin vurdering av kvalitetsreformens effekter, og deler hva hun opplever som UiOs sterkeste fortrinn og største utfordringer.

  Kristin Clemet er daglig leder i tenketanken Civita og en aktiv samfunnsdebattant. Hun er tidligere Høyre-politiker og har vært minister for både utdanning og forskning (2001–2005) og arbeid og administrasjon (1989–1990). Nå er Clemet eksternt medlem i UiOs universitetsstyre.

  Episoden er et opptak fra Niels kaffebar på Blindern 30. august 2022.

  Se tekstalternativ til podkast-episoden.

 • 37. Ola Borten Moe om framtidas utdanning, Norges kompetansebehov, og en nesten ferdig cand.mag
  24. feb. 2022

  Forsknings- og høyere utdanningsminister og nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe er gjest i Undervisningsplikten. På Gunn Enlis kontor snakker han om utdanningssektorens historiske utvikling i Norge, visjoner for et studietilbud tilpassa hele landets kompetansebehov og hvilke forventninger han har til tillitsreformen og andre viktigste politiske saker fremover. Selv har han nesten en cand.mag, kanskje kan han fylle på de siste studiepoengene på Blindern?

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 36. Kristin Skogen Lund om topplederjobben og morgendagens arbeidsmarked
  17. des. 2021

  I høstens siste episode av Undervisningsplikten snakker Gunn Enli med Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted. Hun deler hemmelighetene bak et godt lederskap, forteller hva hun lærte av å studere i utlandet og gir sine beste råd om hvilken kompetanse framtidens arbeidsmarked vil etterspørre.

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 35. Klasse i akademia: Med Svenn-Erik Mamelund og Marianne Nordli Hansen
  8. des. 2021

  Hvorfor er det så lite fokus på klasse i samtalene om å øke mangfoldet i universitets- og høgskolesektoren? Det spurte Svenn-Erik Mamelund, professor ved OsloMet, i en kronikk i Khrono 29. oktober. Mens debatter om likestilling og etnisk eller internasjonalt mangfold stadig vender tilbake, er det få som snakker om hvilken rolle klassebakgrunn spiller for å lykkes i akademia. Derfor er Mamelund og Marianne Nordli Hansen, klasseforsker og professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo på plass på Gunn Enlis kontor. De diskuterer hva klassebakgrunn betyr, og hva universitetene burde gjøre med sosiale forskjeller.

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 34. Du får jobb! Helena Brodtkorb og Gisle Hellsten om arbeidslivets behov for humanister
  26. nov. 2021

  Teknologibransjen er desperat etter språkkompetanse! Det sier Helena Brodtkorb, kommunikasjonssjef i utviklerfirmaet Folio. Hun forteller om veien fra å føle seg uønsket i arbeidslivet med en utdanning i kunsthistorie og museologi, til å knekke koden for hva som skal til for å lykkes. Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, tror mange får dårlig selvtillit av overgangen fra studier til arbeidsliv. Han mener at vi må flytte fokus fra hva man skal bli til hva man kan gjøre med en humanistisk utdannelse. Begge er gjester på Gunn Enlis kontor, hvor tema er arbeidslivsrelevans.

  Se tekstalternativ til episoden.

 • 33. Statssekretær Karl Kristian Bekeng og FPØ-student Solveig Tynkkynen om veien fra HF til Stortinget
  9. nov. 2021

  I studieprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ) lærer Solveig Tynkkynen om bærekraft og klima med perspektiver fra flere av favorittfagene sine. Men hvordan går man fra Blindern til en jobb i politikken? For 15 år siden studerte Karl Kristian Bekeng antikk kultur og latin, samtidig som han var engasjert i Studentersamfundet og studentradio. I dag jobber han med politikk, som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. På Gunn Enlis kontor deler han sine råd om arbeidslivsrelevans til både førsteårsstudenten og universitetet.

  Se tekstalternativ til podkasten.

 • 32. Idar Kreutzer om universitetets rolle i møte med framtidens utfordringer
  15. okt. 2021

  Idar Kreutzer er direktør i Finans Norge og ser de store samfunnsutfordringene fra finansnæringenes ståsted. Samtidig har han vært del av UiO sitt styre i åtte år og har et hjerte som banker for universitetet. I Undervisningsplikten snakker Kreutzer med Gunn Enli om hvilken rolle universitetet skal ha hvis det grønne skiftet skal være kunnskapsdrevet. De snakker også om hvordan studentene kan få viktig kompetanse om bærekraft - uten at det går på tvers av akademiske verdier.

  Se tekstalternativ til podkastepisoden.

 • 31. Johan Tønnesson og Iris Furu om klarspråkstudiers relevans i arbeidslivet
  30. sep. 2021

  Hvor relevante er humaniorautdanningene for arbeidslivet? Johan Tønnesson fikk nylig UiOs utdanningspris for arbeidet med bachelorprogrammet i klart språk. Han møter forslagsredaktør og tidligere HF-student Iris Furu på studiedekan Gunn Enlis kontor for å snakke om hvilke grep som kan tas for å knytte studietid og yrkesliv tett sammen. Litt retorikkprat blir det også tid til.

  Se tekstalternativ til podkasten.

 • 30. Henrik Asheim om humanioras rolle i høyere utdanning
  25. juni 2021

  Henrik Asheim har vært forsknings- og høyere utdanningsminister gjennom en utfordrende pandemitid. I Undervisningsplikten peker han på hvilke lærdommer fra tvangsdigitaliseringen som kan komme godt med i framtidas mer fleksible utdanning. Sammen med Gunn Enli diskuterer han også hva som bør gjøres med høyt frafall, behovet for humaniora på tvers av fag, og hvor viktig akademisk frihet er for samfunnet.

  Se tekstalternativ til lydopptaket.

Mer ...

Abonner på Undervisningsplikten

Abonner direkte på Undervisningsplikten fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 11. sep. 2019 12:57 - Sist endret 23. juni 2022 12:26