Undervisningsplikten

En podkast med studiedekan Gunn Enli for alle som er opptatt av høyere utdanning i Norge.

Studiedekan Gunn Enli smiler i samtale med noen vi ser bakfra. Foto.

Episoder

 • 26. Guri Melby om fullføringsreformen, historiefaget og overgangen fra videregående til høyere utdanning
  16. apr. 2021

  Blir det slutt på historiefaget i videregående skole? Og hva betyr endringer i videregående opplæring for utdanningen av morgendagens lektorer? Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby svarer på Gunn Enlis bekymringer om fullføringsreformen, og deler sine tanker om hvordan elever best rustes for overgangen fra videregående til høyere utdanning.

  Følg Undervisningsplikten på Facebook

 • 25. Makt og muligheter i en digital verden
  18. des. 2020

  Da korona-pandemien stengte Norge i 2020, ble universitetene tvangsdigitalisert på teknologiselskapenes nåde. Er det mulig å finne en nordisk modell for digitale medier, eller er det blitt umulig å ta makta tilbake fra amerikanske tech-giganter? Gunn Enli snakker med to av Norges fremste eksperter på digitalisering og sosiale medier, Ida Aalen, gründer, medieviter og samfunnsdebattant, og Hilde Nagell, forfatter, statsviter og rådgiver i Tankesmien Agenda.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

 • 24. Hjemme-alene-undervisning: Hvordan blir «generasjon skjermstudent»?
  11. des. 2020

  Gjør digital undervisning relasjonen mellom studenter og lærer mer likestilt og åpen, eller øker avstanden når professorer fremfører monologer foran svarte Zoom-skjermer? Masterstudent i medievitenskap og podkaster, Krister Jung, møter samfunnsdebattant og underviser i filosofi, Aksel Braanen Sterri, på Gunn Enlis kontor for å diskutere læring og relasjonsbygging over digitale plattformer.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

 • 23. Kampen om konsentrasjonen
  27. nov. 2020

  Det er eksamenstid, og mange undervisere bekymrer seg for studentenes konsentrasjon. Har det blitt vanskeligere å konsentrere seg ved lesing av lange tekster? Marte Blikstad-Balas forsker på lesing og bruk av internett i undervisning, og Kari Spjeldnæs har nettopp gitt ut bok om å lese. De deler oppdatert forskning og svarer på Gunn Enlis bekymringer.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

 • 22. Må undervisningen bli som Netflix og Snapchat?
  30. okt. 2020

  I episode 22 av Undervisningsplikten snakker Gunn Enli med litteraturprofessor Nils Axel Nissen som aldri vil gå tilbake til tavle og kritt, og Torgeir Waterhouse rydder opp i digitaliseringsfrykt og forestillinger om invaderende teknologi.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

 • 21. Hva kan universitetet lære av mediebedriftene?
  23. okt. 2020

  Kampen om studentenes oppmerksomhet hardner til. Med stadige varsler og kløktige virkemidler sloss mediene for å flytte blikket fra bøkene og over på sine flater. Gunn Enli snakker med Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK og Hege Bellika Hansen fra Universitas om hva de gjør for å kommunisere til unge mennesker i en digital hverdag.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

 • 20. Digital revolusjon og psykisk helse
  16. okt. 2020

  Da koronapandemien traff Norge, gikk universitetene gjennom en digital revolusjon på undervisningsfeltet. Før pandemien rapporterte en av tre studenter at de ofte følte seg ensomme. Hvordan har det gått når undervisningen er flyttet digitalt, og hva kan universitetet gjøre for å sikre studentenes psykiske helse? Med direktør i SiO Helse, Trond Morten Nejad-Trondsen og styremedlem i studentutvalget ved HF, Veronica Dahlby Tveitan.

  Episoden er laget i samarbeid med forskningsprosjektet Digitox ved Institutt for medier og kommunikasjon.

 • 19. Ragnhild Hennum om dekanvalg, makt og mangfold i akademia
  20. des. 2019

  Hvordan kan universitetet løse utfordringene med skjev kjønnsbalanse og lite mangfold i stab og ledelse? Ragnhild Hennum, professor og dekan ved Det juridiske fakultet, snakker om seksuell trakassering og makthierarkiet i akademia, og deler gode råd om undervisning.

 • 18. Eva Katrine Thomsen om treningsglede, teorien bak motivasjon og å skape drømmejobben
  6. des. 2019

  I episode 18 tar Undervisningsplikten et steg ut av akademia. Eva Katrine Thomsen er treningsinstruktør og forfatter. Hun har fordypet seg i hva som motiverer til trening og jobber på fulltid med å undervise kommende treningsinstruktører. Gunn Enli er fast inventar på Eva Katrines dansetimer på Domus Athletica, og har invitert henne til kontoret for å diskutere parallellene mellom undervisning på universitetet og treningssenteret.

 • 17. Gro Bjørnerud Mo om lesehester, viktige gymnaslærere og framtidas utdanning ved UiO
  22. nov. 2019

  Gro Bjørnerud Mo er prorektor ved Universitetet i Oslo og professor i fransk litteratur. Hun er en engasjert underviser, og i episode 17 av Undervisningsplikten snakker hun med Gunn Enli om overgangen fra å være ung nerd til å undervise, og om lærerne som har inspirert henne. Hun deler også tanker om veien fremover for utdanningene ved UiO og om arbeidet med Strategi 2030.

Mer ...

Abonner på Undervisningsplikten

Abonner direkte på Undervisningsplikten fra iTunes Abonner på Spotify

Publisert 11. sep. 2019 12:57 - Sist endret 1. feb. 2021 10:28