English version of this page

KLIMER: Klima, miljø og energi

Hvordan begynte de nåværende miljøkrisene? Hva er røttene til dagens økologiske problemer og hva kan vi lære av tidligere feil og suksesser?

 Enorme trerøtter dekker et tempel i Kambodsja.
Foto: James Wheeler, Unsplash.com

Om gruppen

KLIMER er en tverrfaglig forskningsgruppe som er interessert i KLima, Miljø og EneRgi fra et (for-)historisk perspektiv. Gruppen er åpen for alle forskere med interesse for fortidens miljøspørsmål.

Dagens klimaforandringer har økt interessen og engasjementet for miljøhumanoria. Vi vil betrakte og undersøke dagens utfordringer gjennom et (for-)historisk perspektiv: Hvordan endte vi opp med disse miljøutfordringene? Hva kan vi lære av tidligere erfaringer?

Vi forsker på samhandlingen mellom menneske og natur fra tidlige sivilisasjoner og frem til den lille istid. Vi ser også på moderne petroleumskulturer og miljøbevegelser.

Gruppen vår består av forskere i alle karrierestadier med bakgrunn innen historie, arkeologi, litteraturvitenskap, museologi og konservering. Sammen utforsker vi klima, miljø og energi gjennom en rekke nye perspektiver, som for eksempel nye tidsrom, tverrfaglig tilnærming og «more-than-human-approaches».

Aktuelle arrangementer:

11.5.2022 KLIMERtalk

Forskergruppen KLIMER (klima, miljø, og energi) ønsker Prof. Dr. Ole Georg Moseng (Universitetet i Sørøst-Norge) velkommen. Han er en av få spesialister i historien til tidlig moderne epidemier. Han vil snakke om:

"... siden døde alle folkene på skipet" Å Paul Furst Der Doktor von Rombekjempe pandemier i 600 år”

Pandemier har hjemsøkt menneskeheten siden tidenes morgen. Det eldste offeret for pest vi kjenner til, døde for 5 000 år siden i Sverige. Nå har vi våre egne dyrekjøpte erfaringer. Kunnskap om at sykdommer kan være smittsomme, er mer enn 2 000 år gamle. Legen fra 1600-tallet beskyttet seg med mye av det samme som dagens intensivsykepleiere. Det er tankevekkende at vi har bekjempet de farligste pandemiene gjennom tidene uten tilgang til effektive legemidler.

Tid: Onsdag 11.5.2022

Sted: Cafe Snorre, NT 5. etasje. / Zoom https://uio.zoom.us/j/63217189083?pwd=Y1pKeHJ2ek1GU0NwVnFsY1lCLzlnQT09

Samarbeid

Studieprogrammer og emner

Bachelor

Master

Publisert 31. jan. 2022 10:27 - Sist endret 26. apr. 2022 15:30