Ingjald Reichborn-Kjennerud

Ingjald Reichborn-Kjennerud (1865-1949) var lege, folkeminnesamler og tok sin doktorgrad innen medisinhistorie med avhandlingen Legerådene i den eldre Edda (1923).

Utdanning og yrkesliv

Reichborn-Kjennerud var en allsidig figur innen det norske medisinmiljøet. Han startet sin akademiske utdanning i 1883 med å studere filologi, og da især norrønt. Imidlertid valgte han i 1885 å bytte retning og startet på medisinstudiet for å bli lege. Han virket som lege i Kristiansand (1891-1900) og som militærlege i Harstad (1911-1919). I 1919 flyttet han til Halden og jobbet som militærlege. Her jobbet han frem til han ble pensjonert i 1930.

Reichborn-Kjennerud utgav en rekke lærebøker og andre utgivelser i løpet av både sitt yrkesliv og pensjonisttilværelse. I tillegg holdt han foredrag om forskjellige medisinske temaer og var opptatt av å forbedre folkehelsen ved å fokusere på hygiene og sanitetsforhold.

Folkemedisinsk forskning

I 1919 begynte forskningen på folkemedisin å for alvor skyte fart da han flyttet til Halden og kom nærmere Kristiania. Interessen for norrønt og medisinhistorie ble kombinert i de vitenskapelige publikasjonene han utgav. I 1923 tok han sin doktorgrad innen medisinhistorisk forskning med Legerådene i den eldre Edda. Men det var først da han ble pensjonist han virkelig kunne vie seg til folkemedisinen.

Den største og mest kjente utgivelsen hans er Vår gamle trolldomsmedisin i fem bind, som ble gitt ut i årene mellom 1927-1947. Bøkene er et oversiktsverk over alt man visste frem til da om norsk folkemedisin, basert på en kombinasjon av skriftlige kilder og spørrelister fra 1920-tallet.

Helsediktet fra Salermo

Reichborn-Kjenneruds interesse for folkemedisin strakk seg utover landets grenser og helt ned til Italia. I 1932 utga han en norsk oversettelse av Helsediktet fra Salerno. I Salerno hadde benediktinerordenens kloster vært et senter for medisinkunnskap fra middelalderen og så langt opp som til 1800-tallet. Helsediktet er et av en rekke vitenskapelige arbeid om medisin som ble utgitt fra Salernoskolen, og kanskje det mest kjente fra denne tradisjonen.

Brevsamlingen fra Reichborn-Kjennerud i Norsk Folkeminnesamling inneholder en kladd til et brev som han skrev på latin til Benito Mussolini. I brevet står det at han tilbyr ham sin norske utgivelse av Helsediktet fra Salerno. Vi vet ikke om brevet og boken noen gang nådde Mussolini.

NFS Reichborn-Kjennerud 2 Brevsamling

Planlagte utgivelser

I Norsk Folkeminnesamling finnes en større samling med upublisert materiale som Reichborn-Kjennerud samlet i denne perioden. Notatene skulle danne grunnlag for ordboken Norsk folkemedisinsk ordbok, som var planlagt utgitt sammen med språkforsker og filolog Hjalmar Falk (1859-1928), og folkelivsforsker og etnolog Nils Lid (1890-1958).

Materialet består av over 2000 håndskrevne sider i alfabetisk rekkefølge, der han under hvert stikkord har skrevet alle folkemedisinske tradisjoner og råd som er samlet inn.

Døden

Reichborn-Kjennerud fortsatte sin foredragsvirksomhet og forskning nesten helt frem til sin død i august 1949. Så sent som i desember 1948 søkte han om penger fra Institutt for sammenliknende kulturforskning for å fullføre kapittelet «Døden», som i utgangspunktet var ment å være siste kapittel i siste bind av Vår gamle trolldomsmedisin. Det ble ikke utgitt sammen med verket siden Reichborn-Kjennerud «mistvilte om å få det ferdig på grunn av min høye alder», men håpet at han skulle få gitt ut kapittelet som et særtrykk eller tilleggsbind. Det rakk han aldri.

 

Noen av Reichborn-Kjenneruds utgivelser:

1922 - Våre folkemedisinske lægeurter

1923 – Lægerådene i den eldre Edda

1930 – Folkemedisin i Østfold før og nu

1932 – Regimen sanitatis Salerni sive Scholae Salernitanae de conservanda bona valetudine praecepta, Helsediktet fra Salerno.

1940 – Latin for medisinarar

1942 – «Navneskikker i Nord-Norge» i Maal og minne

 

Kilder og videre lesning:

Norsk Folkeminnesamling, Reichborn-Kjennerud 2 Brevsamling

Axell, Leif Torgersen: Nils Lid i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 1. februar 2022 fra https://nbl.snl.no/Nils_Lid

Bull, Tove: Hjalmar Falk i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 1. februar 2022 fra https://nbl.snl.no/Hjalmar_Falk

Eriksen, Anne og Arne Bugge Amundsen. ''Folkloristiske klassikere 1800-1930''. Utg. Aschehoug. 1999.

Larsen, Øivind: Ingjald Reichborn-Kjennerud i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 1. februar 2022 fra https://nbl.snl.no/Ingjald_Reichborn-Kjennerud

Reichborn-Kjennerud, Ingjald: ''Regimen sanitatis Salerni sive Scholae Salernitanae de conservanda bona valetudine praecepta''. Utg. E. Sem. Halden. 1932.

Av Therese Foldvik
Publisert 1. feb. 2022 14:58 - Sist endret 2. feb. 2022 10:04