English version of this page

Karriereintervjuer med tidligere HF-studenter - Side 7

Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle jobbe i politiet, eller at min utdannelse ville være relevant her, men det er den faktisk, sier Camilla Eriksen Andreassen som har en master i Sør-Asia-studier.

– Ikke tenk på jobbmuligheter når du studerer. Det mener tidligere retorikkstudent Simon Stjern. Nå jobber 26-åringen som taleskriver for kulturministeren.

Dra på utveksling! Å være i India over lang tid, og flere ganger, har gitt meg kunnskaper og erfaringer som man ikke klarer å lese seg til på Blindern, sier Gudrun C. E. Helland. Hun har en master i Sør-Asia-studier med hindi.

En bachelorgrad i japansk var første steg på veien mot en jobb innen internasjonal handel og reiseliv, sier Kristoffer Bolsø. Han jobber hos Wilhelmsen Ships Service i Japan.

Vær proaktiv, være modig, ikke gi opp, tro på deg selv og ikke få panikk. Det er Marius Korsnes beste tips til nye studenter. Marius har en mastergrad fra Senter for utvikling og miljø, og er nå postdoktor ved NTNU.

Det aller viktigste jeg har tatt med meg fra HF er tverrfagligheten og evnen til å se ting fra ulike fagfelts perspektiver, sier Sara Rydland Nærum. Hun har en bachelor i tverrfaglige kjønnsstudier og jobber som politisk rådgiver i Sex og samfunn.

Muligheten til å påvirke samfunnet, gleden ved å treffe interessante mennesker og den dynamiske hverdagen – det er det jeg setter størst pris på med denne jobben, sier Birger Kolsrud Jåsund, som er idéhistoriker og journalist i nyhetsavdelingen i NRK.

Jeg bruker utdannelsen min i jobben hver eneste dag. Detaljert språkkunnskap er relevant enten jeg skriver eller bearbeider andres tekster, sier Sara Koppang. Hun har en bachelor i lingvistikk og en master i retorikk, og jobber i Geelmuyden Kiese.

Konservator-studiet har gitt Nina Kjølsen Jernæs en solid bagasje i form av yrkesetikk. Dette er helt nødvendig innsikt når du skal jobbe med uerstattelige kunstgjenstander.

Jobben som malerikonservator krever både håndverksmessige ferdigheter og teoretisk innsikt. Prøv derfor å skaffe deg praktisk erfaring i form av relevante ekstrajobber, oppfordrer Hilde Smedstad Moore, som er malerikonservator ved Arkeologisk Museum, Universitetet i Stavanger.

Bruk oppgaveskrivingen strategisk og snakk med folk der du ønsker å jobbe. Å bygge nettverk er kjempeviktig, oppfordrer Marianne Hafstad. Hun har master i retorikk og er en av fem gründere av Retorikkbyrået AS.

Kina-kompetansen og perspektivene utdanningen på HF ga meg, former jobbhverdagen min på ambassaden i Beijing, sier Sunniva H. Abrahamsen. Hun har master i Chinese Society and Politics og er en del av det politiske teamet på stasjonen.

Følg drømmene dine samtidig som du gjør nødvendige grep for å lette overgangen til arbeidslivet, sier Liv Jorun Andenes. Hun har en master i Culture, Environment and Sustainabilityog jobber i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Språk er viktig, men det er enda viktigere å ha noe å si. Kombiner derfor språkstudier med en annen disiplin, anbefaler Henrik Thon Bardum, som er informasjonsrådgiver ved Japans ambassade i Norge.

Ved siden av studiene engasjerte jeg meg i frivillig arbeid og fikk praktisk erfaring fra likestillingsarbeid. Nå er det nettopp likestilling jeg jobber med i Bufdir, sier Nora Mehsen som har en bachelor i tverrfaglige kjønnsstudier, og en bachelor og en master i kriminologi.

Det fagspesifikke og substansielle i filosofistudiet har mykje å seie for korleis eg forstår rolla mi som tilretteleggjar for kommunikasjon, seier Hans T. Wiig, som er nettredaktør i Drammen kommune.

Grip mulighetene du har til å skaffe deg relevant erfaring mens du studerer, også internasjonal erfaring gjennom utveksling eller praksis, anbefaler Anette Wilhelmsen. Hun er historiker og jobber som seniorrådgiver i Norad.

Jeg bruker gode forelesere og undervisningsopplegget fra HF som modeller i undervisningen min, sier Pernille Thull. Hun har en master i italiensk og er lektor ved Università di Roma, Sapienza.